Kalkbruk: ett hållbart byggmaterial för en mer hållbar framtid.

Kalkbruk är ett av de mest hållbara byggmaterialen genom tiderna – bara titta på de forntida historiska strukturerna som fortfarande står kvar, såsom Kinesiska muren och Colosseum, som skapades med kalk.

Trots att cement har dominerat byggbranschen sedan introduktionen av Portlandcement på 1800-talet, upplever kalkbruk nu en återkomst i popularitet tack vare dess miljövänliga egenskaper. Cement användes huvudsakligen för att minska byggtiden, men materialet har vissa nackdelar jämfört med kalkbruk. En av skillnaderna är att när byggnader byggs med mjukare tegel, bör murbruket hellre spricka än murverket när mindre rörelser uppstår i byggnaden. Med cement kan murverket spricka, men med kalkbruk spricker istället bruket.

I denna blogg kommer vi att utforska fördelarna med kalkbruk, hur man blandar materialet och bästa praxis för att använda det i murverk.

Skillnaden mellan kalkbruk, kalkputs och kalkputs (yttre)

Låt oss först titta på skillnaderna mellan tre olika typer av kalkmaterial:

 

Kalkbruk

Kalkbruk används för kalkfogning, omfogning av gammalt kalkbruk och allmänt byggande med tegel och sten. Det finns tre olika typer av kalk som används för att göra murbruk: släckt kalk, hydraulisk kalk och kalkpasta. Varje typ har sina egna egenskaper, som vi kort kommer att gå igenom.

 

Kalkputs

Kalkputs används inomhus i byggnader, som på väggar och tak. Det appliceras i tre lager, och ibland tillsätts fibrer som hästhår i det första lagret för att öka draghållfastheten och minska risken för sprickor. Kalkputs tillverkas ofta av kalkpasta (se definition nedan). Kalkputs och kalkputs (yttre) används ofta på liknande sätt, men skillnaden är att kalkputs används inomhus och kalkputs (yttre) används på husets utsida.

 

Kalkputs (yttre)

Kalkputs (yttre) liknar kalkputs – och är ofta samma material, bara lite grövre – men används på utsidan av byggnader för att skydda mot hårda väderförhållanden. Kalkputs (yttre) tillverkas ofta med kalkpasta (se definition nedan). Ju grövre ytan på kalkputsen är, desto bättre skyddas byggnaden mot väderförhållanden.

 

Hydraulisk kalk

Hydraulisk kalk stelnar under vatten och tillverkas av specifik kalksten. Den säljs som släckt kalk och börjar stelna när vatten tillsätts, och härdar gradvis medan den absorberar koldioxid. Kalk med högre hydraulisk styrka stelnar snabbare och har större hållfasthet, men är mindre andningsbar och flexibel.

 

Släckt kalk

Släckt kalk produceras genom att tillsätta en kontrollerad mängd vatten till bränd kalk, vilket ökar dess stabilitet och säkerhet vid hantering. Denna process kan tillämpas både på hydraulisk och icke-hydraulisk kalk.

 

Kalkpasta

Kalkpasta kan tillverkas av antingen hydraulisk eller icke-hydraulisk kalk genom att tillsätta ett överskott av vatten till bränd kalk. Hydraulisk kalkpasta stelnar snabbt under vatten, medan icke-hydraulisk kalkpasta förblir formbar och förbättras med tiden, vilket gör den mer praktisk för vissa tillämpningar.

 

Vilken av de ovan nämnda typerna bör du använda?

Det finns inget rätt svar på det, men här är några snabba riktlinjer:

  1. Kalkbruket bör vara mjukare och lite mer poröst än byggmaterialet som används för huvudbyggnaden.
  2. Ju mer utsatt kalkbruket eller kalkputsen är, desto större är behovet av snabb härdning och högre hållbarhet.
  3. Ju mindre hydraulisk kalken är, desto mer flexibel och rörlig blir byggnaden – vilket är att föredra för t.ex. träkonstruktioner.
     

Fördelarna med att bygga med kalkbruk

Tack vare sin porösa struktur är kalk mycket andningsbar. Det betyder att den motstår fuktuppbyggnad eftersom vatten kan avdunsta fritt, vilket förhindrar att fukt eller mögel bildas. Till skillnad från detta kan vatten fastna i cement och orsaka fukt- och strukturella problem som ofta är mycket dyra att reparera.

Kalkbruk är också flexibelt, vilket innebär att det expanderar eller krymper vid temperaturförändringar utan att spricka. Det finns därför inget behov av expansionsfogar när man bygger med kalkbruk, vilket sparar kostnader.

Det är ett smidigt och formbart material som är lätt att forma, och det har också ett naturligt estetiskt utseende och kan matchas till färgen på en befintlig byggnad när det används i restaureringsarbete.

 

Kalkbrukets miljövänliga egenskaper.

Kalksten, som är råmaterialet för kalkprodukter, bränns vid en mycket lägre temperatur än cement – 900 grader jämfört med 1300 grader, vilket därför kräver avsevärt mindre energi. I produktionsprocessen återabsorberar kalken en del av koldioxiden som lagras i materialet under dess livstid.

 

Som ett naturligt material avger kalk inte farliga eller giftiga kemikalier, och är därför säkert för både människors hälsa och naturen. Kalk kan också produceras lokalt i liten skala, vilket minskar transportutsläpp, och det kan kombineras med andra miljövänliga material som hampa eller halm. Slutligen, medan cement ofta hamnar på deponi, kan kalkmurverk demonteras och återanvändas i slutet av dess livstid.

 

Blanda kalkbruk.

Kalkbruk blandas vanligtvis i en tvångsblandare, eller så kan du använda en omrörare. Förhållandet för kalkbrukblandningen är 1 del kalk till 3 delar sand (för kalkputs och kalkputs för fasader bör blandningen vara 1 del kalk till 2,5 delar, och använda skarptvättad sand). Förfarandet för att applicera puts och fasadputs är lite annorlunda, eftersom antalet lager som behövs (vanligtvis upp till 3 lager) kommer att säkerställa ytans grovhet. Delarna bör mätas noggrant i en mätningslåda eller hink för att säkerställa att mängderna är korrekta.

 

Så hämta din tvångsblandare. Anslut dammsugaren till din SoRoTo Dust Controller (Kalkbruk är generellt mindre dammigt än cementbaserade bruk, eftersom det innehåller färre fina partiklar, men det är ändå tillrådligt att vidta försiktighetsåtgärder för att minimera damm för att förbättra luftkvaliteten och säkerheten).

 

Följ dessa steg för att blanda kalkbruk:

1. Tillsätt 1 del sand i tvångsblandaren.
2. Tillsätt 1 del kalk.
3. Tillsätt sedan de resterande 2 delarna sand.
4. "Torr" blanda i några minuter (en tvångsblandare blandar detta snabbare än en trumblandare, så tiden varierar beroende på maskintyp).
5. Tillsätt vattnet lite i taget. Om det ser för torrt ut, låt det blandas i några minuter till (beroende på maskinen, tar det bara några minuter med en tvångsblandare) och kom tillbaka – du kanske upptäcker att du inte behöver tillsätta extra vatten alls. Den ideala blandningen för fogning ska ha en liknande konsistens som en snöboll.
6. Blanda i ytterligare 10-15 minuter. En del torrt material kan fastna på baksidan av blandaren, så skrapa det framåt.The most important point when mixing lime mortar is to be careful not to add too much water, as this will make the material weaker. 

 

När du fogar, ta det du behöver från blandaren och lämna resten där – blanda det sedan i ytterligare en minut när du kommer tillbaka. Detta håller kalkbruket fräscht och med en bra konsistens.

Fördelen med att blanda kalkbruk, puts eller fasadputs i en tvångsblandare är att de roterande armarna aktiverar molekylerna i kalken och säkerställer att bruket blandas som det ska och att kalkklumpar undviks. I en trumblandare är det tyngdkraften i kombination med den fyllda volymen som avgör hur bra blandningen faller ner i trumman och blandas.

 

Kalkbruk tar längre tid att blanda än t.ex. cement, därför är den högre blandningshastigheten hos tvångsblandaren en viktig fördel vid valet av blandningsmaskin. Stålblandaren i SoRoTo tvångsblandare är perfekt för att blanda kalk, och deras unikt vinklade blandarklaffar ger en snabb och välblandad blandning.

 

SoRoTo H-Buckets är ett bra tillskott för att förbättra effektiviteten när du arbetar med slutresultatet av kalkblandningen.

 

Om mindre mängder blandas i en omrörare, se till att ha de bästa möjliga visparna, Vi rekommenderar en visp från vår SCREW-serie eller vår SA120 från EXPERT-serien (länk).

 

Bygga med kalkbruk.

Först, fukta ytan där du ska applicera kalkbruket – detta förhindrar att ytan absorberar fukt från materialet för snabbt.

Sedan applicerar du kalkbruket med ett fogjärn eller en murslev. Skär bort överflödigt bruk och lämna fogarna jämna, vänta sedan på att bruket ska härda – detta bör ta några timmar.

När bruket har stelnat, avsluta genom att pricka ytan med en mjuk borste för att komprimera fogen och öka brukets porösa egenskaper.

Nu när du vet hur man blandar och bygger med kalkbruk, varför inte överväga att ersätta cement med detta andningsbara och hållbara material? Genom att göra det kan du spela en viktig roll i att minska byggindustrins skadliga miljöpåverkan.

__________________________________________________________________

Disclaimer: Den följande bloggtexten innehåller riktlinjer för lerputs och hur man blandar den enligt kommunikation från företaget SoRoTo. Det är dock viktigt att notera att dessa riktlinjer endast är för informationsändamål och inte bör betraktas som ett substitut för tillverkarens riktlinjer. SoRoTo rekommenderar att användare alltid hänvisar till tillverkarens instruktioner och riktlinjer för deras specifika produkt för att säkerställa korrekt och säker användning. SoRoTo kommer inte att hållas ansvarigt för eventuella skador eller skador som kan uppstå till följd av felaktig användning eller felaktig tillämpning av deras riktlinjer.