Användning och blandning av lågcementgjutmassor

Vad är lågcementgjutmassor? Enkelt uttryckt - lågcementgjutmassor (eller av vissa kallade gjutmassor eller eldfasta gjutmassor), är en typ av material som används i konstruktion och olika industriella applikationer, en unik egenskap är att det är mer värmebeständigt än vanlig cement.

Så om du bygger en öppen spis eller en ugn behöver du ett material som tål högre temperaturer utan att smälta eller brytas sönder.    

Grundligt uttryckt - lågcementgjutmassor används som infodring för att bygga och reparera ugnar och torkar. De innehåller mindre cement än andra gjutbara material - i stället innehåller de ultrafina pulver med en liknande kemisk sammansättning som huvudmaterialet i de gjutbara materialen - och kräver mindre vatten i blandningsfasen. Som ett resultat av detta är lågcementgjutmassor betydligt mer motståndskraftiga mot värme och nötning, är bättre på att bibehålla sin styrka och form och har en högre densitet.

Det finns många förkortningar för lågcementgjutmassa. Ofta används LCC (low cement castables), men även LCR (low cement refractory) eller LCRC (low cement refractory castables) används. 

Arbeta med lågcementgjutmassor

1. Lagring

Lågcementgjutmassor ska förvaras på en ”extra” torr, icke-fuktig plats (detta beror på att lågcementgjutmassor innehåller en lägre mängd cementbindemedel jämfört med vanliga cementgjutmassor - den minskade mängden cement gör dem mer känsliga för fukt vilket kan leda till problem med härdning eller härdning).

Vid utomhusförvaring ska de skyddas mot regn med ett vattentätt överdrag, men se till att det finns tillräcklig ventilation för att förhindra att kondens bildas. Stapla inte mer än tre pallar ovanpå varandra, eftersom det kan bildas klumpar i påsarna längst ner.

Kontrollera batchkoden på varje påse och använd de äldsta materialen först - lågcementgjutmassor har vanligtvis en hållbarhetstid på mellan 3-6 månader (traditionell betong har vanligtvis en längre hållbarhetstid och är mindre känslig för lagringsförhållanden). Egenskaperna och prestandan hos lågcementgjutmassor är utformade för att vara konsekventa, men om man blandar en ny och en gammal påse kan det förekomma små variationer i egenskaperna (men inte kritiska). 

 

2. Blandning av lågcementgjutmassor

Kontrollera först att all utrustning för att blanda lågcementgjutmassorna - inklusive spadar, blandare och formar - är ren. Rester från andra material påverkar härdningstiden och gör blandningen mindre lättarbetad.

De bästa förhållandena för blandning av lågcementgjutmassor är när temperaturen ligger mellan 20-27C (men 10-27C är det möjliga intervallet). Om miljön för blandningen är betydligt varmare än det rekommenderade intervallet kan det påskynda härdningstiden. Att tillsätta mer vatten är riskabelt, eftersom vatteninnehållet i blandningen är avgörande för att få önskad konsistens. Istället rekommenderas att man använder kylt/avkylt vatten för att sänka temperaturen och fördröja härdningstiden.

Lågcementgjutmassor bör blandas med en Tvångsblandare(LINK) om det gäller större mängder, mindre mängder kan blandas med Vispar, SoRoTo Expert Positive(LINK) eller SCREW-serien(LINK)  klarar jobbet. ”Standard”-kombinationen SoRoTo växel/motor i våra Tvångsblandare är perfekt för blandning av lågcementgjutmassor, eftersom växel/motor har valts med fokus på maximal effekt, men med lägsta möjliga strömförbrukning. I kombination med den starka motorn ökar SoRoTo-blandararmarna i Tvångsblandarna också maskinernas styrka eftersom hela kraften fördelas till de välvinklade blandararmarna. Det är viktigt att välja rätt storlek på blandaren, och eftersom gjutgods med låg betonghalt är ett torrare material rekommenderas att man har större flexibilitet i utmatningen genom att välja en större modell än standardutmatningen för betong.

Vissa föreslår att man fuktar blandaren innan man blandar den första satsen - detta är bland annat för att minska dammutsläppen när de fina pulvren av lågcementgjutmassa läggs i blandaren, men detta tar bara en minimal mängd av dammet, istället rekommenderar vi att man installerar en SoRoTo Dust Controller (LINK), som tar upp till 80% av dammet. Tillsätt de torra materialen och den minsta mängd vatten som anges i instruktionerna - använd rent vatten som är lämpligt att dricka.

Mix for 4-5 minutes. If it seems too dry after this, add a very small amount of water - staying within the manufacturer’s recommendations. Once you’ve found the right ratio, use this amount of water from the beginning in your next batch.

Blanda bara så mycket som du kan placera omedelbart - ju längre du väntar (t.ex. +15 minuter och framåt) desto större är risken att blandningen stelnar och det blir svårt att placera - så se till att ha kontroll över detta, följ alltid instruktionerna från materialet.

Om blandningen ska sugas upp i en skopa, se till att använda skophållaren för att minska materialets fall - om upptagningen ska ske i en skottkärra, se till att justera benen i höjdled för perfekt passform.

 

3. Placering av lågcementgjutmassor

Lågcementgjutmassor måste vibreras, med en högfrekvent vibration. Kör vibratorn med full kapacitet, men övervibrera inte! En korrekt vibration är avgörande när man arbetar med lågcementgjutmassor för att uppnå önskad styrka, densitet och jämn fördelning av blandningen - och du vill undvika problem som segregering, ytproblem och viktigast av allt att undvika sprickbildning - vilket övervibrering av denna noggrant utformade sammansättning kan störa.

Överarbeta inte blandningen med en murslev när du lägger den - det gör det svårare för fukt att tränga ut så att blandningen kan torka ordentligt. Efter (i genomsnitt) 18 timmar ska formen vara klar att ta bort.

 

4. Härdning av lågcementgjutmassor

För att säkerställa högsta möjliga hållfasthet, låt gjutgodset stå i 24 timmar utan att röra det.

Är du redo att börja arbeta med lågcementgjutmassor? Kör hårt!

Se till att kolla in utbudet av Tvångsblandare (LINK) från SoRoTo - vi önskar dig lycka till med dina kommande projekt.

__________________________________________________________________

Disclaimer: Den följande bloggtexten innehåller riktlinjer för lerputs och hur man blandar den enligt kommunikation från företaget SoRoTo. Det är dock viktigt att notera att dessa riktlinjer endast är för informationsändamål och inte bör betraktas som ett substitut för tillverkarens riktlinjer. SoRoTo rekommenderar att användare alltid hänvisar till tillverkarens instruktioner och riktlinjer för deras specifika produkt för att säkerställa korrekt och säker användning. SoRoTo kommer inte att hållas ansvarigt för eventuella skador eller skador som kan uppstå till följd av felaktig användning eller felaktig tillämpning av deras riktlinjer.